Brekers en brikettenpersen

Briketteerpersen persen het houtafval tot briketten (met doorsnede van ongeveer 60 à 70mm en lengtes variërend van 50 tot 200mm). Voorwaarde is dat het afval een goede mengeling van spanen, zaagsel en schuurstof is. Deze briketten kunnen worden verbrandt in houtvuren (dit kan zowel de houtbrander in het atelier of de houtkachel of open haard zijn).

Pellets zijn vergeleken met briketten veel kleiner (doorsnede van ongeveer 6mm en lengte variërend van 20 tot 40mm) en bieden als voordeel dat ze kunnen worden verbrand in speciale pelletbranders, aangesloten op de centrale verwarming van ateliers, burelen, maar ook van (private) woningen. Er zijn zelf hybride systemen op de markt die de eigenaar de keuze laten om over te schakelen van pellets naar gas of stookolie naargelang het aanbod.

De schrijnwerkerij recycleert dus zijn eigen houtafval tot warmte voor eigen gebruik of voor derden. Naast het milieubewuste karakter van deze manier van werken, biedt dit vooral het voordeel dat er geen tijd en moeite wordt verloren met het weghalen en ledigen van plasticzakken of containers.