Zakkenfilters

Zakkenfilters zijn een éénvoudige en budgetvriendelijke oplossing. Wij bieden een uitgebreid assortiment kwaliteitsfilters (types O.M.A. Dumbo, Elephant en Mamouth) met 1 tot 5 opvangzakken. Desgewenst kunnen alle filters verkregen worden met volledige omkasting of met schudsysteem. Door de juiste combinatie van filteroppervlak, motorvermogen en buisdiameter beslaan deze budgetvriendelijke filters een range van 1.000 tot zelfs 10.000 m3/h debiet. Ze kunnen binnen of indien omkast, ook buiten worden geplaatst.

 

Doorblaas- en kettingfilters

Het nadeel van de zakkenfilter (namelijk de stockage van het afval in plasticzakken) wordt bij het werken met een doorblaasfilter opgelost doordat de spanen in een container of silo worden geblazen. Het systeem kan hoge debieten en capaciteiten aan en wordt uitgerust met alle nodige veiligheidscomponenten: explosieluiken, droge blusleiding, brandklep, luchtstroombewaking, enz...

Bij het verwerken van grote hoeveelheden schavelingen in een heel korte tijd verkiest men meestal een kettingfilter.

 

Silofilters

De silofilter is een ideale oplossing ter vervanging van de vroeger veel gebruikte cyclonen. Deze zijn reeds een tijdje verboden, omdat de lucht ongefilterd naar buiten werd geblazen, met stof- en geluidsoverlast voor omwonenden tot gevolg. De silofilter vervangt de cycloon, de lucht wordt gefilterd in filtermouwen en via een warmteretourkanaal gefilterd teruggebracht in het atelier, terwijl het stof via een sluis drukloos in de silo valt, zonder overdruk in de silo of opslagruimte te creëren.

Hoogrendementsfilters

Het principe van de hoogrendementsfilter, ook wel onderdrukfilter genoemd, is precies omgekeerd aan dat van het conventionele overdruksysteem (zie hierboven). De met stof en spanen bevuilde lucht moet niet langer door de ventilator, maar wordt eerst gefilterd. Het grote voordeel hiervan is dat er gebruik kan gemaakt worden van "schone-lucht"-ventilatoren. Het rendement van deze ventilatoren is tot 30% hoger, vandaar HR of Hoog Rendement! Dit vertaalt zich in een aanzienlijke energiebesparing, die verkregen wordt door:

1. er is een lager geïnstalleerd vermogen nodig om hetzelfde debiet te verkrijgen

2. de mogelijkheid tot cascade opstelling, waarbij meerdere ventilatoren automatisch worden aan- en uitgeschakeld naargelang het benodigde debiet op dat moment (afhankelijk van het aantal en het soort machines die op dat moment werken)

3. een grote flexibiliteit: in de toekomst kunnen bij wijzigingen in de werkplaats nieuwe machines rechtstreeks op de filterinstallatie worden aangesloten zonder dat er rekening gehouden moet worden met bestaande afzuigventilatoren of leidingdiameters.

 

Brekers en brikettenpersen

Briketteerpersen persen het houtafval tot briketten (met doorsnede van ongeveer 60 à 70mm en lengtes variërend van 50 tot 200mm). Voorwaarde is dat het afval een goede mengeling van spanen, zaagsel en schuurstof is. Deze briketten kunnen worden verbrandt in houtvuren (dit kan zowel de houtbrander in het atelier of de houtkachel of open haard zijn).

Pellets zijn vergeleken met briketten veel kleiner (doorsnede van ongeveer 6mm en lengte variërend van 20 tot 40mm) en bieden als voordeel dat ze kunnen worden verbrand in speciale pelletbranders, aangesloten op de centrale verwarming van ateliers, burelen, maar ook van (private) woningen. Er zijn zelf hybride systemen op de markt die de eigenaar de keuze laten om over te schakelen van pellets naar gas of stookolie naargelang het aanbod.

De schrijnwerkerij recycleert dus zijn eigen houtafval tot warmte voor eigen gebruik of voor derden. Naast het milieubewuste karakter van deze manier van werken, biedt dit vooral het voordeel dat er geen tijd en moeite wordt verloren met het weghalen en ledigen van plasticzakken of containers.